Ama Koranteng-Kumi: ‘Maak ruimte voor je roeping’

Er was eens een vrouw die groene oases wilde creëren in Amsterdam Zuidoost. Om de natuur als bron van inspiratie en veerkracht te benutten voor vrouwen uit de buurt… Deze droom werd realiteit in het moestuinproject Bloei & Groei van initiatiefneemster Ama Koranteng-Kumi. ‘Ik geloof dat we op deze Aarde zijn omdat we iets te doen hebben.’

Ik verheug mij over elk inspirerend project dat ik tegenkom op mijn zoektocht om in verbinding met de natuur te leven. Wat een verrijking om mensen te ontdekken die eenzelfde pad gaan! Zij werken voor mij als een soort anker op mijn weg Naar de Aarde! Als Bloei en Groei via een tip in mijn vizier komt, ben ik extra verheugd. Een project over de helende kracht van de natuur en het volgen van je roeping… Dat bestaat dus gewoon, in Amsterdam Zuidoost nog wel!

Ook na het gesprek met initiatiefnemer Ama Koranteng-Kumi fiets ik naar huis in een opgetogen roes. Wat een mooie match met mijn eigen zoektocht: iemand die de kracht van de natuur zo bewust inzet voor zichzelf en andere stedelingen. Die het heel belangrijk vindt om uit te vinden wat je roeping is. En wat mij het meest treft: iemand die net als ik worstelt met de vraag ‘kan ik daar mijn geld mee verdienen’, maar uiteindelijk voorrang geeft aan het realiseren van haar droom. ‘Ik ben zo overtuigd van de kracht van het project, dat de zorg over geld niet relevant meer is. Al zou ik er niks mee verdienen – ik zal altijd een manier vinden om dit te blijven doen.’

Ik stap af bij Huis aan de Amstel voor een gesprekje met mezelf. Hoe belangrijk is het eigenlijk voor mij om geld te verdienen met dit project? Kan ik hetzelfde zeggen als Ama? Het antwoord is ja. Dit project is mijn droom, het voelt alsof ik hiervoor bedoeld ben, het klopt. En als het geen financiële waarde oplevert? Dan heb ik het in ieder geval geprobeerd, ik heb mijn missie een kans gegeven. En als het faalt? Dat is ok, dat hoort bij het leven, een geleefd leven.

Heel simpel

In 2014 kwam er dankzij haar inzet land beschikbaar op de Gaaspertuin in Amsterdam Zuidoost, om met vrouwen uit de buurt groente, fruit, bloemen en kruiden te kweken. Sinds kort bestaat er alweer een kersverse tweede oase in Zuidoost: de Venserpoldertuin. De eerste tomaten zijn nét geoogst als ik langskom. Op beide tuinen kunnen jaarlijks zo’n vijfentwintig vrouwen terecht die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. In buurtkamer MultiBron ga ik in gesprek met Ama, creatief leider van dit initiatief. Ik ben benieuwd naar haar ervaringen met de helende werking van de natuur. Hoe zet ze deze kracht in voor de vrouwen van Bloei & Groei?

‘Door onze verbinding met de natuur weer te ervaren, komen we dichter bij onszelf. Het kan helpen om kwetsbaarheden te helen. Dat kan van alles zijn: pijn, trauma, angst, onzekerheden, labels die we kregen… Ik zoek de helende werking van de natuur vaak bewust op, door een wandeling te maken of op een bankje te zitten in een bosrijk gebied. Heel simpele dingen, die mij geholpen hebben om te dealen met moeilijke situaties in mijn leven. Hoe mooi zou het zijn om de kracht van de natuur die ik ervaar meer te benutten en ook te delen met anderen? Zo ontstond mijn droom om groene oases in de stad te creëren waar we onze relatie met de natuur kunnen herstellen.

Tuinen van overvloed

Op de tuinen verbouwen de deelnemers zelf voedsel. Ze maken de seizoenen mee, zien de planten groeien… Het zijn de kleine dingen die gelukkig maken en contact met de natuur helpt om dat te ervaren. Tuinieren kan zoveel positieve emoties geven. Een gelukte oogst geeft een stukje zelfvertrouwen. En als het mislukt kun je een beetje huilen, of er om lachen en inzien dat er in de natuur af en toe ook iets mislukt. Zo hadden we een tijd een veenmol op de Gaaspertuin die onze oogst op at. Daar moesten we mee leren dealen en eerst baalden we er flink van. Maar na een tijdje werd het de grap van de tuin: “Heb jij dat gedaan of de veenmol?”

img_4080-e1542037808947.jpg

Van bloei naar groei

Onze Bloeicoach stelt een persoonlijk workshop programma samen en is elke week op de tuin aanwezig voor een één op één gesprek. Het doel: een luisterend oor bieden en samen kijken aan welke punten een deelnemer wil werken. We vragen wat iemand wil en kan, en of Bloei & Groei daar iets in kan betekenen. Wil iemand misschien zelf workshops gaan geven? Meer leren over kruiden of een eigen tuin opzetten? Die wensen kunnen wij ondersteunen.

Bloei & Groei werkt dus op verschillende niveaus. Door het verbouwen van eigen voedsel komen vrouwen in beweging en gaan zij gezonder eten, zodat ze zich fysiek beter gaan voelen. Het opdoen van sociale contacten op de tuin helpt bij het doorbreken van een sociaal isolement. Op emotioneel gebied brengt het werken met de natuur balans, rust en heling. De tuinwerkzaamheden bieden bovendien de mogelijkheid om te reflecteren en nieuwe vaardigheden te leren. In combinatie met de gesprekken met de Bloeicoach kunnen vrouwen op een andere manier naar hun leven gaan kijken en beseffen dat het mogelijk is om meer nieuwe dingen te gaan doen.

DSC_0339 (2)

Ruimte voor je roeping

Ik geloof dat we op deze Aarde zijn omdat we iets te doen hebben. We hebben allemaal een roeping, een weg die voor ons bestemd is. Het is alleen zo moeilijk om die roeping te volgen, dat is een van de moeilijkste dingen die er is. Dat komt omdat we ons vaak laten leiden door verwachtingen uit onze sociale omgeving of vanuit onze opvoeding. Toch is het de moeite waard om je roeping te onderzoeken. Ik vind het geen overbodige luxe om daar de ruimte voor te nemen. Het idee heerst dat je met weinig geld of als alleenstaande Surinaamse moeder niet met je dromen bezig kunt zijn – wie zegt dat?

Met Bloei & Groei begon ik voor het eerst aan een project met een hele organisatie eromheen in de vorm van een stichting. Ook al vond ik dat heel spannend, ik wilde het innerlijke stemmetje van mijn eigen roeping niet meer negeren. Eerst deed ik dat nog wel, doordat ik me afvroeg hoe ik dan geld ging verdienen. En wat mensen van me zouden denken. Dan stond ik om 6:00 op om de trein naar Amsterdam te pakken en zei tegen mezelf: “Ama, je bent gek. Je kunt hier de huur niet mee betalen!”

Steeds meer bevestiging

Een nieuw project heeft inderdaad niet gelijk financiële stabiliteit, waardoor je in de praktijk veel ballen in de lucht houdt. Maar in de loop van de jaren merkte ik: dit is het gewoon, of ik wil of niet. Doordat ik zag hoeveel Bloei & Groei betekent voor vrouwen die deelnemen, maakte het niet meer uit wat ik ervan vond. Ik besloot: “Dan is het maar gek, het is een opoffering die ik graag wil maken.”

Het vraagt veel wilskracht en geloof in jezelf om op dat punt te komen. Het helpt ook wanneer anderen vanaf het begin in jou geloven. Als je eenmaal op het pad zit, krijg je steeds meer bevestiging. Dat kan intrinsiek zijn door te ervaren: dit voelt goed, dit klopt. Bevestiging kan ook van buitenaf komen, doordat anderen herkennen en erkennen wat je doet, bijvoorbeeld door dit interview! Of bij honorering van een fondsaanvraag, waardoor ik merk dat er mensen zijn die in het project geloven. Hoe meer bevestiging ik krijg, des te meer ik weet: ik ben op de juiste weg.’

Kopie van tuinieren-3- bloeigroei

Copyright foto’s: Bloei en Groei

Meer weten

Je bent altijd welkom om een kijkje te komen nemen op de tuinen van Bloei & Groei of mee te doen aan de workshops.

Blog en boek ‘Naar de Aarde’

Ama had nog veel meer te vertellen! Haar volledige verhaal verschijnt in 2019 in mijn boek Naar de Aarde. Tien Earthkeepers over het volgen van je roeping. Via de knop ‘Follow blog by email’ (rechtsboven in dit scherm) kun je hun inspirerende verhalen alvast volgen.

 

Advertenties

4 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s